Hoe maak je snel de juiste beslissing?


Beslissingen maken, is een van de belangrijkste dingen waar je mee te maken gaat krijgen wanneer je in de wereld van persoonlijk leiderschap stapt. Maar hoe maak je de juiste beslissing voor jezelf? Het afgelopen jaar was voor mij heel druk en rommelig. Er gebeurde heel veel. Nu terugkijkend, had ik dingen beter kunnen beslissen. En sneller. Ik neem je vandaag in vijf stappen mee die je daarbij helpen en die voorkomen dat je er lang rond mee blijft lopen. Op het moment dat je geen beslissing maakt over belangrijke zaken, wordt er namelijk voor je gekozen. Als je iets laat liggen, lost dat zichzelf negatief of positief op. Of iemand anders beslist voor jou. Het belangrijkste is natuurlijk dat je daar de controle op houdt. Controle is ook maar een illusie, maar je kunt wel zelf de beslissing maken. Voor jezelf weten en voelen dat je er alles aan gedaan hebt. 

Wacht niet op het juiste teken

Het allereerste wat je kunt doen. Wacht niet op het juiste teken. Het juiste moment is al het moment waarop je er over nadenkt. Ik voel me niet helemaal relaxed, wil wel ergens anders werken. Dat is het teken, dat het niet goed voelt voor je. Het teken waar je naar zou moeten luisteren. Daarna ga ja nadenken, mitsen, maren, twijfelen. Ons Ons brein is zo gemaakt dat het ons het liefste plezier en gemak geeft. Weg van de angsten. Dingen die we gaan bedenken voor onszelf, zijn vaak om ons in een bepaalde comfort te houden. Als we veel nadenken, ga je in je hoofd zitten. 

Uit je hoofd, in je lichaam

Kom uit je hoofd en in je lichaam. Alles wat we zien, horen en ruiken, gaat via onze zintuigen. Daar denken we over na, nadat het binnenkomt. Een gevoel wordt gecreëerd. In ons lichaam. Niet in je hoofd. Als ik vraag, hoe voel je je daarbij? Iets wat je voelt, dat voel je. Voelen doe je met je lichaam, dat doe je niet met je hoofd. Als je alleen maar bezig bent met van alles en nog wat, continue op je scherm kijkt, aan het werk bent, wordt het lastig om te voelen. Er zijn heel veel manieren om uit je hoofd te komen en in je lichaam te komen. Door bijvoorbeeld te sporten, te ademen, buiten te wandelen, bewust eten. Bewust ergens van genieten, van je maaltijd dus bijvoorbeeld. Gezond eten is ook heel belangrijk. Slecht eten verdooft je gevoel; alle stofjes die daarmee vrij komen. Die zorgen ervoor dat je niet meer echt in contact staat met je lichaam en je dus niet meer kunt voelen. Daarom is het ook verleidelijk om koffie te drinken bij stress. Dynamische meditaties helpen ook om in je lichaam te komen. Ze zeggen ook weleens, ga even hardlopen om je hoofd leeg te maken. Dat is niet voor niets. Alle informatie die je verzamelt, blijft zitten als je het niet verwerkt. Als je de hele dag hard gewerkt hebt, vervolgens op de bank ploft met een serie of achter je computer kruipt, verwerk je alle prikkels van de dag dus niet. Je brein komt in een stand te staan waarin het juist nog meer informatie ontvangt. De boel krijgt geen ruimte om tot rust te komen.

Je breinfrequentie

Als derde wil ik je het volgende meegeven: verander de staat van je brein. Dat doe je al door even je ogen te sluiten en adem te halen. Er gebeurt dan iets in je breingolven. En die breingolven zijn er in verschillende maten. Je hebt niet de hele dag de breingolf nodig die ervoor zorgt om gefocust te werken. Om te kunnen presteren, om erbij te zijn, om alert te zijn. Er zijn verschillende staten die ons brein kent, om bijvoorbeeld beter na te kunnen denken of om meer te kunnen voelen. Wat ik graag zou willen vragen, is om je breinfrequentie wat omlaag te krijgen, door te mediteren of te lezen. Zo maak je beter contact met je gevoel.

De samenwerking met je hart

Het liefst zie ik dat je een combinatie maakt waarbij je je brein gebruikt in combinatie met je hart. Ontzettend belangrijk om daar een samenwerking in te vinden. Helder, rationeel nadenken. Daar heb je een brein voor gekregen. En natuurlijk je hart volgen. Iets diep van binnen voelen; alles wat je voelt, dat is waar. Daar kan niemand iets over zeggen. De gedachten die dat gevoel veroorzaken, kun je wel wat over zeggen. Gedachten zijn onze gedachten, maar zijn die wel waar? Is je gevoel wel waar? Een voorbeeldje: je hebt een gevoel gehad dat je iedereen teleur had gesteld op werk. Zelf bedacht, met je gedachten een gevoel gegeven wat helemaal niet zo was. Je vertelde jezelf een verhaal.

Schrijf het op

Wat ik je dan wil vragen, op het moment van kiezen, dat je in die rust en het overzicht een moment pakt om de voor en nadelen op te schrijven. Maak een matrix. Stel, je moet kiezen tussen studeren aan de universiteit of reizen. Allebei voor en tegens. Schrijf ze eens op. Waar is de leskwaliteit beter? Wat is financieel gunstiger? Welke stad trekt me meer aan? Welke cultuur spreekt me meer aan? Geef het een cijfer van 1-10. Dan komt er vanzelf een winnaar uit de bus. Als je het zo overdacht heb. Neem het dan mee naar de volgende tip. 

Overleg het met iemand die ervaring heeft met dit soort keuzes. Die in dit geval iemand die studenten begeleid bijvoorbeeld. Om meer informatie te winnen over verstandige keuzes, met jouw onderbouwing. Alleen jij kunt kiezen wat goed voelt. Er zijn heel veel mensen, die het fijn vinden dat iemand anders voor hen beslist. Ik zou graag willen dat je zelf beslissingen leert maken wanneer je bezig gaat met persoonlijk leiderschap. Op de manier die voor jou fijn werkt.

Wat kun je nu doen?

Wat kun je nu direct doen om betere beslissingen te maken? En ook wel snellere beslissingen? Geef ik je de laatste vraag mee. Vraag jezelf af wat het je kost als je niet beslist. Waarschijnlijk stress, gedachten, gesprekken die je erover voert, energie, angst, geld, misschien wel je gezondheid. Moet je voor jezelf eens nagaan, wat het jezelf kost, en je smeert dat uit over een week/maand. Hoeveel ellende je jezelf daarmee geeft. Onthoud, op het moment dat je geen beslissing maakt voor jezelf, doet iemand anders het. Of de omstandigheden of tijd kiezen voor je. Ook al heb je beperkte invloed, gebruik die invloed door zelf de beslissingen te maken. 

Een verhaal over innerlijke vrede

Op zoek naar antwoorden beschrijft het verhaal van een Nederlandse zakenman, die nadat hij alles verloor, op mysterieuze wijze door het leven naar een inheemse stam in de Amazone wordt geleid. Het stamhoofd laat hem deelnemen aan een eeuwenoud ritueel dat de inheemsen gebruiken om hun ziel te reinigen. Tijdens deze zware beproeving, waarbij hij veertig dagen lang in de heilige ruimte moet verblijven, komt hij zijn eigen demonen onder ogen. De auteur kreeg de opdracht om zijn lessen en inzichten te delen met de wereld. Het resultaat hiervan is dit boek.


Download gratis een sneak preview van de eerste 2 hoofdstukken

50%
Vul hieronder je gegevens in en ontvang direct de eerste 2 hoofdstukken
+ nog extra bonussen en unieke content uit het boek..!
Krijg direct toegang