Waarom je zou moeten bewegen als een roofdier?
Je lichaamshouding is een direct resultaat van de natuurlijke omgeving waar je jezelf begeeft en de plek die je daar inneemt. Soms is dit bewust zoals bij een sportwedstrijd, waar je besluit om in de aanval te gaan. Maar meestal uit het zich onbewust. Handen in de zakken bij een presentatie, armen over elkaar tijdens een gesprek of een hand in de nek leggen tijdens een praatje voor een groep.
We zijn dieren en die kenmerken hebben we nog steeds. Een hand in onze nek is een kenmerk voor angst of onzekerheid. Waarom? Waarom doen we dit? De hand beschermt je vitale slagaders rondom de luchtpijp, de zenuwen en het ruggenmerg tegen gevaar. Bij een aanval zal de tijger zal altijd naar de nek grijpen. Een groep collega’s die mogelijk iets van je aanwezigheid vinden wekt dezelfde stressreactie op als de tijger. Verschillende trigger, dezelfde reactie.
Iemand die doodsbang is plast in zijn broek. Een dier doet dat ook omdat je dan je minder aantrekkelijk bent om opgegeten te worden. Ter vergelijking: als jouw hamburger zichzelf zou onderplassen zou je hem ook niet meer eten.
We zijn net zo territoriaal. Ook wij markeren en bakenen af. Je ziet het iedere dag, overal. Of je nu een overvolle trein zit, in het cafe of op het vliegveld. Tassen op stoelen betekent: stay the f*ck out of my area.
Waarom je zou moet bewegen als een roofdier?
- Het is je natuurlijke staat van zijn. Je bent er voor geboren.
- Het laat je omgeving weten dat je aanwezig bent. (Dit heeft niets te maken met macho gedrag. Een leeuw of een cheetah maken niemand bang uit stoerdoenerij. Ze vallen gewoonweg aan als ze hun territorium willen verdedigen.
- Je lichaamshouding is een directe uiting van je innerlijke staat. Je kan rondlopen als een schichtige cavia, een gezellige allemansvriend de Golden Retriever of als een roofdier. We zijn het meest geavanceerde roofdier op aarde. Allen hebben een eigen uitwerking. Die laatste beweegt kalm, vastberaden en met intentie.
Hoe beweeg je als een roofdier?
Dit zijn een aantal richtlijnen hoe te bewegen als roofdier
- Je hoofd moet leiden waar je heen gaat. Niet je voeten, niet je borst en niet je bekken. Je lichaam volgt je hoofd.
- Je nek is ontspannen en los.
- Je beweegt met intentie.
- Met volledige aanwezigheid in je lichaam.
- Je voelt de connectie met de grond.
Waarom zou je willen bewegen als een roofdier?
Omdat het onze natuurlijke staat van zijn is. Beweeg als een roofdier dat we een honderd jaar geleden waren en gebruik je menselijke bewustzijn om het ten goede te gebruiken. Hoe jij je voelt is een weerspiegeling van je lichaam en andersom. Het werkt twee kanten op. Een sterk lichaam geeft zelfvertrouwen en zelfvertrouwen leidt tot een bepaalde fysieke houding. Die fysieke houding straalt onbewust uit naar anderen. Wat zich uit in een automatisch respect voor je aanwezigheid. Voor jou als persoon uit zich dit in.
- Meer zelfvertrouwen in gesprekken.
- Win het vertrouwen van anderen omdat ze zich natuurlijk aangetrokken voelen tot je e
- Jezelf gezonder, gelukkiger en sterker voelen.
Als deze metafoor je aanspreekt dan ben je welkom om dit verder te exploren op mijn workshop Overleven in de Moderne Jungle of het Rite of Passage retreat.