Serotonine en 5-HTP: feiten & fabels
12 juni 2014 

Serotonine en 5-HTP: feiten & fabels

Een goede stemming heeft positieve invloed op je werk, school en privéleven. Lekker in je vel zitten, goede eetlust, probleemoplossend denken en energie voor tien! Dit soort periodes herken je vast wel. Je krijgt een nieuwe baan of een nieuwe relatie en al het goede komt op je af. Met jouw energie geef je andere inspiratie en kom je terecht in een positieve vibe. Je boekt succes op meerdere vlakken en het leven loopt op rolletjes! Helaas kan dit heerlijke leventje ineens onverwacht door omstandigheden worden verstoord. Een depressie of depressief gevoel is vaak een opeenhoping van meerdere facetten. Het overlijden van een vriend, stress op het werk, privéproblemen of een zware periode in je relatie zijn voorbeelden die bijdragen aan je stemming, je gemoedstoestand. Natuurlijk is een depressie een ontzettend negatief geladen woord, dit artikel is daarom geschreven voor een zeer brede doelgroep: op mensen die rusteloos zijn, slaapproblemen hebben door stress en onrust, licht geïrriteerd zijn door weinig slaap of een drukke periode ervaren. “Een gemoedstoestand of stemming is de affectieve modus die iemand gedurende een bepaalde tijd heeft en die bestaat uit één enkele overwegende emotie of een combinatie van emoties.” Je kan het niemand kwalijk nemen dat ze hier mentaal last van ondervinden. Het gaat hier om een scheikundig proces in het lichaam. Een disbalans van chemische stoffen in de hersenen in combinatie met fysieke gesteldheid, medicijngebruik, levensgebeurtenissen, medische toestand en genetische kwetsbaarheid en de combinatie van deze factoren zorgen voor een depressie of depressief gevoel.  Het is te makkelijk om te zeggen dat je van het ene stofje te weinig hebt en van het andere stofje een overschot. Er zijn heel veel stoffen die invloed hebben, deze werken zowel in als buiten de zenuwcellen. Miljoenen, zelfs biljoenen reacties zorgen voor het dynamische systeem dat verantwoordelijk is voor je stemming, percepties en hoe jij het leven ervaart. Met deze complexe verhoudingen kunnen twee verschillende mensen dezelfde symptomen van een depressie hebben, maar het probleem van binnen en de behandeling daarvan, kan compleet anders zijn.

Serotonine

Stoffen in het lichaam die bijdragen in het proces van depressie of stemming zijn zogenaamde neurotransmitters. Een neurotransmitter is een signaalmolecuul, een chemische verbinding, die informatie tussen organismen of tussen cellen in organismen overdraagt. In dit geval krijgt een zenuwcel een prikkel of informatie van een neurotransmitter. Serotonine is zo’n neurotransmitter. Veel studies (vanaf 1980) hebben bewezen dat serotonine een grote invloed heeft op je stemming en cognitief denken. Het wordt aangemaakt in de hersenen en is van grote invloed op je eetlust, slaap en gemoedstoestand. Nu hoor ik sommige zich afvragen, waar kan ik een spuit of pil met serotonine halen? Helaas werkt het niet zo. Een directe inname van deze stof wordt niet opgenomen in de bloedbaan en de meeste serotonine zal vernietigt worden in het verteringsproces. De resterende serotonine heeft geen directe invloed op een hoger serotonine gehalte in de hersenen.


Hoe werkt het?

Je lichaam is prima in staat om bepaalde stoffen zelf om te zetten in serotonine. Er zijn twee stoffen die veelvuldig onderzocht zijn en mogelijk een invloed kunnen zijn op dit proces. 1. L-Tryptofaan, een aminozuur (bouwsteen) voor 5-HTP & Melatonine (hormoon dat rust en slaap reguleert). 2. 5-HTP (5-hydroxytryptamine, een neurotransmitter). L-Tryptofaan wordt via voedsel opgenomen en daarna via enzymen omgezet in 5-HTP met behulp van vitamine B-6. De synthese (aanmaak) van serotonine wordt gereguleerd door het ingewikkelde veranderproces van L-Tryptofaan naar 5-HTP. Met andere woorden, 5-HTP als supplement kan mogelijk ondersteuning geven bij de aanmaak van serotonine. Ondertussen zal de toevoeging van L-Tryptofaan zorgen voor een langzamere en langdurige productie van serotonine.

Waar moet ik aan denken als ik op zoek ga naar een Serotonine supplement?

Je hebt gelezen dat het chemische proces van serotonine een ingewikkeld en moleculair proces is. Er zijn veel natuurlijke stoffen die bijdragen aan dit proces of je gemoedstand in het algemeen. Het woord “natuurlijk” is van groot belang in dit supplement, kijk altijd naar natuurlijke toevoegingen en wees kritisch. Goedkoop is vaak duurkoop in dit segment, iets mag al “natuurlijk” benoemd worden als er één stof in zit die 1% natuurlijk is, dat is dus in de totale verpakking. Er zijn veel stoffen die bijdragen aan rust, slaap en stemming. Deze stoffen kunnen los staan van de aanmaak van serotonine maar wel een goede aanvulling zijn. Denk bijvoorbeeld aan valeriaan extract wat zorgt voor een rustgevend gevoel of magnesium voor de ontspanning van spieren en zenuwen. Natuurlijk hebben we eerder gesproken over vitamine B-6. Dit combineert tevens erg goed met andere vitamine soorten. Uiteraard zouden wij NootroFit niet zijn om wederom te verwijzen naar een actief leven waarin sport en gezonde voeding een hoofdrol spelen.

NootroFit wrap up

Dit product is voor personen die: - hard werken die een periode van stress of druk ervaren; - moeite hebben tot rust te komen en zich soms paniekerig voelen; - Moeite hebbenslaaproblemen hebben; - een verlaagd serotonine gehalte hebben door onnatuurlijke factoren (bijvoorbeeld na XTC of cocaïne gebruik); - zich depressief voelen; - eetstoornissen hebben; - angst en/of paniek momenten ervaren (van licht tot zware maten).   Als ik dit product neem dan moet ik denken aan het volgende: - zorg dat er een natuurlijke vorm van 5-HTP in verwerkt zit; - zorg dat het aangevuld is met juiste vitamines en mineralen; - lees de voorschriften goed en neem ze in acht; - vermijd inname met melkproducten en koffie, gezien dit de werking remt of afbreekt; - Vermijd inname met antidepressiva of andere serotonine boosters.

Waarom dan wel het product New Mood – 5HTP?

New Mood is volledig natuurlijk en inclusief de ingrediënten die het proces van serotonine productie mogelijk maken, met andere woorden inclusief vitamine B, D, magnesium en andere rustgevende stoffen.

Bronnen

1. http://nl.wikipedia.org/wiki/Gemoedstoestand 2. Understanding Depression – Harvard Medical School Special Health Report 3. http://nl.wikipedia.org/wiki/Signaalstof 4. Dakshinamurti K, Sharma SK, Bonke D. Influence of B vitamins on binding properties of serotonin receptors in the CNS of rats. Klin Wochenschr 1990;68:142-145 5. Sano I: [Treatment of endogenous depression with L-hydroxy-tryptophan (L-5-HTP)]. Nihon Rinsho 1973, 31:185-190


Gerelateerde producten

Onnit New Mood

Natural Stacks Serotonine

Bulletproof Zen Mode


Over de schrijver

Een verhaal over innerlijke vrede

Op zoek naar antwoorden beschrijft het verhaal van een Nederlandse zakenman, die nadat hij alles verloor, op mysterieuze wijze door het leven naar een inheemse stam in de Amazone wordt geleid. Het stamhoofd laat hem deelnemen aan een eeuwenoud ritueel dat de inheemsen gebruiken om hun ziel te reinigen. Tijdens deze zware beproeving, waarbij hij veertig dagen lang in de heilige ruimte moet verblijven, komt hij zijn eigen demonen onder ogen. De auteur kreeg de opdracht om zijn lessen en inzichten te delen met de wereld. Het resultaat hiervan is dit boek.


Download gratis een sneak preview van de eerste 2 hoofdstukken

50%
Vul hieronder je gegevens in en ontvang direct de eerste 2 hoofdstukken
+ nog extra bonussen en unieke content uit het boek..!
Krijg direct toegang