In één dag weg met burn-out klachten
14 februari 2023 

In één dag weg met burn-out klachten

In 2016 liep ik keihard tegen de muur. Tien maanden lang had ik in het geheim op mijn kantoor geslapen. Dag en nacht werkte ik aan mijn start-up. Stress, financiële nood, relatie kapot en alles willen doen om het te fixen. Een paniekaanval, hartkloppingen, slecht slapen en concentratieverlies waren er al. Het waren de signalen die ik lang en breed had genegeerd. Totdat ik volledig instortte. Hoe dat eruit zag? Onderstaande alinea is de openingscene uit mijn boek 'Op zoek naar antwoorden', waar ik dit beschrijf. Sowieso een aanrader voor mensen die op zoek zijn naar zichzelf.

Een knallende hoofdpijn, een lichamelijke misselijkheid en die altijd aanwezige extreme moeheid. Elke meter die ik dichter bij de woonkamer kwam, voelde ik me slechter. Tijdens de laatste twee passen van de hal naar de woonkamer nam een suis in mijn hoofd mijn bewustzijn over. Mijn zicht werd wazig, alle scherpte verdween. De achtergrondgeluiden van de deur die in het slot viel, de rinkelende tram die buiten voorbij denderde; ze klonken dof en speelden zich vertraagd af. Eén geluid overheerste: mijn bonkende hartslag. Die klopte voelbaar in mijn nek en echode als een drumslag door mijn hoofd. Ineens voelde ik een vredig, bedwelmend gevoel dat de angst en paniek overnam. Het werd stil. Langzaam leek ik weg te doezelen in een diepe slaap. Om een seconde later weer meedogenloos wakker te worden geschud. Mijn hoofd stuiterde op de houten vloer en ik ontwaakte in de realiteit, die op dat moment aanvoelde als een duistere droom.

Waarom persoonlijk leiderschap workshops niet werken tegen burn-outs

Na deze instorting heb ik lang en veel gezocht naar een oplossing. Wat iedereen met een burn-out wil maar één ding; er vanaf. Ik dook net als velen de boeken in over persoonlijk leiderschap en bewustwording. Het gevaar van nog meer lezen en denken, is dat het nog complexer wordt. Dat merkte ik ook bij het maken van schriftelijke oefeningen, daar gaat je burn-out niet van weg. Het gevaar van dit soort events, is dat je met veel inspiratie, aha momenten en motivatie naar buiten loopt. Maar dat de echte verandering is nihil. Waarom? Omdat je het niet voelt. Ja, eventjes... om vervolgens terug te vallen in oude patronen, gedachten en gevoelens. Echte verandering bij een burn-out start in het lichaam.

Toen een Amerikaanse mentor van mij, die ik volgde via YouTube, naar Londen kwam, besloot ik naar zijn event te gaan. Een dag over persoonlijk leiderschap, gecombineerd met bio energetics & dynamische meditatie. Het thema; uit je hoofd, in het lichaam. Slechts een paar maanden eerder had ik de crash gehad en ik zat er nog middenin. Reizen naar Londen gaf onnodige stress, maar ik voelde dat ik erheen wilde. Dus ik vertrok. Zo slap als een vaatdoek kwam ik daar aan, zo sterk en energiek liep ik naar buiten. Alsof de Burn-out niet meer bestond.

Wat zijn bio energetics of bio energetische oefeningen?

Oefeningen die erop gericht zijn om de biologische beschikbare energie in het lichaam te laten stromen. In het lichaam voel je, wat getriggerd wordt door je emoties en lichaam. Want alles wat we ervaren in dit leven, doen we via het lichaam. Ook liefde, boosheid, verdriet en angst. Energie kan daar vastzitten door trauma, stress, ongezond leven en emotionele gebeurtenissen. Zeker als er geen uitlaatklep is geweest. Er is een grote kans dat ook jij in mijn (oude) categorie persoon valt. Als er wat is dan houdt je het voor je, stop je het weg of focus je op iets anders. Maar de prijs betaal je uiteindelijk altijd, vaak met burn-out klachten. Bio Energetische oefeningen zijn heel breed. Je hebt verschillende poses, ademhalingsoefeningen, strekoefeningen houdingen van het lichaam, om spanning los te laten en energie te verplaatsen. Je wilt dat de energie weer gaat stromen. Daar kunnen vastzittende emoties bij loskomen. Het is een middel om lichaam en geest weer met elkaar te kunnen verbinden.

Wat zijn Dynamische meditaties?

De naam zegt het al, meditaties in beweging. Er tal van verschillende dynamische meditaties, beschikbaar in allerlei vormen en maten. De kern is. dat je jouw lichaam beweegt, combineert met ademhaling, specifieke bewegingen en soms ook met schudden, trillen, shaken of het loslaten van emoties. De stilte is het doel, maar voordat we daar komen, zal eerst de overtollige energie eruit moeten. Vergelijk dit met jij die gaat mediteren op een kussen, na een drukke werkdag. Je hoofd zit vol en gedachten gaan alle kanten op. Stel nu dat je eerst 15 minuten gaat hardlopen en je gaat daarna even zitten. Dan ervaar je veel makkelijker de stilte, want je bent leeg. De energie stroomt door je lichaam en je kan nu veel beter observeren vanuit de stilte.

Het verschil tussen plant medicijnen, bio energetics en dynamische meditaties?

Mijn mentor gaf de volgende vergelijking voor deze drie. Plant medicijnen zoals ayahuasca, truffels en San Pedro, vallen onder de psychedelische ervaring. Zeer heftig. Stel jezelf voor dat jij in een blok ijs staat. Plant medicijnen zijn de sledgehammer die in een klap al het ijs om je heen doen spatten. Heftig en met veel (figuurlijk) geweld. Bio Energetische oefeningen en dynamische mediaties fungeren meer als de zon. De zon doet het ijs smelten, beetje bij beetje, laagje voor laagje. Als je deze oefeningen goed combineert, kan je in een weekend alle lagen afpellen en het zelfde resultaat bereiken als met een plant medicijn ceremonie. Een plant medicijn ceremonie kan ook veel verwarring met zich meebrengen, vooral tijdens en na de ceremonie. Het is veel voorkomend dat mensen de ervaring niet goed kunnen plaatsen, er veel onduidelijkheid is over wat ze nu gezien hebben of hoe ze dat kunnen interpreteren. Bio Energetica en Dynamische meditaties laten je heel goed voelen, waar jij op dat moment zit met je lichaam. Met psychedelica kan dat gevoel worden overstemt.

Voordelen van bio energetische oefeningen.

  • Beter in contact komen met je lichaam.
  • Uit je hoofd komen.
  • Verplaatsen oude trauma
  • Loslaten van emoties
  • Loslaten van stress
  • Verbinden van lichaam en geest
  • Lichaamswerk

Is Rite of Passage geschikt voor deelnemers met een burn-out?

Rite of Passage is ontstaan vanuit mijn eigen burn-out. In mijn zoektocht naar alternatieven manieren om uit de burn-out te geraken, zonder plant medicijnen, zonder therapeut of ander gedoe. Op elk retreat zijn er een paar deelnemers die een burn-out hebben of daar net tegenaan zitten. Hun reacties zijn altijd hetzelfde; het voelt alsof de burn-out er niet meer is. Weg met de zware gevoel, een licht gevoel daarvoor in de plaats. Ze zijn gecontroleerd over hun mentale / fysieke grens gegaan. Een grens die het lichaam ingebouwd heeft om jou te beschermen, maar met het Rite of Passage programma werkt daar soepel omheen. Rite of Passage tovert je burn-out niet weg. Wel zal het je anders doen laten voelen, inzicht geven in jezelf en tools geven om verder uit je burn-out te blijven. Zoals helder grenzen aangeven, dicht bij je gevoel blijven en in verbinding blijven met jezelf.

Wil je meer weten? We schreven in een eerder blog 'Alles over Rite of Passage', daar meer informatie in detail. 'Alles over Rite of Passage'

Ben je klaar om de volgende stap te zetten? Bekijk hier de agenda voor Rite of Passage.


Over de schrijver
Spreker, bestselling auteur, podcaster en avontier die inheemse wijsheden combineert met hands-on persoonlijk leiderschap.

Een verhaal over innerlijke vrede

Op zoek naar antwoorden beschrijft het verhaal van een Nederlandse zakenman, die nadat hij alles verloor, op mysterieuze wijze door het leven naar een inheemse stam in de Amazone wordt geleid. Het stamhoofd laat hem deelnemen aan een eeuwenoud ritueel dat de inheemsen gebruiken om hun ziel te reinigen. Tijdens deze zware beproeving, waarbij hij veertig dagen lang in de heilige ruimte moet verblijven, komt hij zijn eigen demonen onder ogen. De auteur kreeg de opdracht om zijn lessen en inzichten te delen met de wereld. Het resultaat hiervan is dit boek.


Download gratis een sneak preview van de eerste 2 hoofdstukken

50%
Vul hieronder je gegevens in en ontvang direct de eerste 2 hoofdstukken
+ nog extra bonussen en unieke content uit het boek..!
Krijg direct toegang