Alles over Ayahuasca
Jill Buitenhuis
11/07/2023
16 min
0

Alles over ayahuasca: het plantmedicijn uit de Amazone

11/07/2023
16 min
0

Ayahuasca, uit te spreken als [aja-hoe-waska], is het plantmedicijn dat uit de Amazone komt en vooral wordt gebruikt voor spirituele en medicinale doeleinden. In deze blog lees je alles wat je wil weten over Ayahuasca.

Wat doet Ayahuasca met en in je lichaam?

De drank, gemaakt van twee verschillende planten, wordt enkel in ceremoniële setting gebruikt onder strikte begeleiding van een sjamaan. Die is verantwoordelijk voor ‘de reis’ die je ondergaat onder invloed van het sterkste psychedelische middel ter wereld. Het helpt je brein om in een hogere staat van bewustzijn te komen. Heftige visioenen waarin je je eigen angsten onder ogen komt, oude trauma’s herbeleeft of helende inzichten krijgt over trauma’s in het verleden, zijn niet ongewoon. Het belangrijkste actieve bestandsdeel in ayahuasca is DMT (dimethyltryptamine), een hallucinogene stof die erg krachtig is. Wanneer je ayahuasca drinkt heeft het dus effect op je lichaam en geest. De effecten variëren natuurlijk per persoon, maar zijn ook afhankelijk van de dosis, omgeving en de intentie die iemand heeft bij het nemen van de ayahuasca. Een aantal veelvoorkomende effecten:

 • Het ontvangen van spirituele inzichten 
  Het medicijn kan diepgaande emotionele en spirituele ervaringen veroorzaken. Vaak wordt het gebruikt als middel voor persoonlijke groei, innerlijke genezing en spirituele groei. Een veelvoorkomend gevoel tijdens een ayahuascatrip is de verbondenheid met alles om je heen, het welbekende ‘alles is een-gevoel’.
 • Intense visuele ervaringen en visioenen
  Ayahuasca veroorzaakt auditieve en visuele hallucinaties en daarnaast ook intense visuele ervaringen. Ook kun je visioenen krijgen. Kleuren zijn intenser, geluiden kunnen vervormd worden en muziek kan veel intenser worden. Het komt vaak voor dat je geometrische patronen, maar ook dieren ziet. Veelvoorkomende dieren die gezien worden door mensen die onder invloed van Ayahuasca zijn, zijn slangen, kolibries, jaguars en andere katachtigen zoals panters. Naast deze ‘bekende wezens’ komt het ook voor dat mensen mythologische wezens, gidsen, overledenen of de geest van Moeder Ayahuasca ontmoeten tijdens de trip (bron: Human Psychopharmacology: Clinical and Experimental Volume 37, Issue 3). In mijn boek Op zoek naar antwoorden deel ik al mijn visioenen en ervaringen die ik ontving tijdens mijn reis naar de jungle. Het boek ontving inmiddels al 305 5-sterren reviews op bol.com.
 • Fysieke effecten 
  Je kunt last krijgen van misselijkheid, braken, diarree, verhoogde hartslag, verhoogde bloeddruk en zweten. Deze effecten zijn onderdeel van het reinigingsproces.

Waarom moet je overgeven van Ayahuasca?

Zoals je net las, is overgeven een veelvoorkomende lichamelijk effect van het drinken van Ayahusaca. Volgens de inheemse bevolkingen dient het overgeven als reiniging voor de ziel. Gedurende ons leven verzamelen we onbewust allerlei angsten, emoties, verdriet en boosheid die vast blijven zitten in ons lichaam. Deze vorm van ‘therapie’ gebruikt men al duizenden jaren in de Amazone voor fysieke, emotionele en spirituele heling. Misschien zul je nu denken: ik heb een hekel aan overgeven, dit is niks voor mij. Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat er niets verlossender is dan alles wat je blokkeert eruit gooien. Ayahuasca is het enige medicijn dat je laat overgeven en lachen tegelijk.


Medische verklaring voor het overgeven bij ayahuasca?
Vanuit fysiologisch oogpunt hebben wetenschappers gesuggereerd dat braken door ayahuasca het gevolg is van hogere niveaus van serotonine, vooral in het maag-darmkanaal, wat directe stimulatie van de nervus vagus kan veroorzaken, evenals diarree (McManis en Talley, 1997).

Hoe weet je of je klaar bent voor Ayahuasca?

Wanneer je de roeping voelt. Zij die de roeping voelen, weten dat. Vind je het fijn om eerst wat meer te horen over wat het medicijn voor jou kan betekenen? Beluister mijn verhalen in de Eindbazen-podcast op Spotify of lees mijn boek Op zoek naar antwoorden. Laat je vooral niet aanpraten door iemand anders, dat je dit goed zou kunnen gebruiken. Vaak spreekt men vanuit een eigen ervaring, die men uit alle goede bedoelingen jou ook toewenst. Dit is een gevaarlijk spel.

Wat gebeurt er als je DMT gebruikt?

Wanneer je DMT gebruikt ga je ‘trippen’. De DMT bladeren zijn namelijk verantwoordelijk voor de visioenen die je krijgt tijdens je reis. DMT is een van de twee ingrediënten van het medicijn. Het andere ingrediënt is liaan (ook wel caapi genoemd).

Waarom is DMT verboden?

DMT (dimethyltryptamine) is in veel westerse landen verboden. Waarom dit zo is varieert per land, afhankelijk van de specifieke wetgeving. In Nederland staat DMT op lijst 1 van de Opiumlijst. Dat betekent dat DMT gezien wordt als een harddrug, net als MDMA en cocaïne. Over het ontstaan van de Opiumlijst en hoe psychedelica daarop zijn gekomen, kan je deze podcast luisteren met Hoogleraar Ton Nabben. Hij legt in deze Eindbazen podcast uit over de geschiedenis van drugs in Nederland.

Wat kost het deelnemen aan een Ayahuasca-ceremonie?

De kosten van een ceremonie variëren sterk, afhankelijk van verschillende factoren zoals de locatie, de faciliteiten, de duur van de ceremonie en het aantal begeleiders. Ben je van plan om naar de Amazone te vertrekken en daar een ceremonie bij te wonen? Dan lopen de kosten uiteraard veel hoger op dan wanneer je het dichterbij huis doet. Het belangrijkste wanneer je ervoor kiest om een Ayahuasca ceremonie bij te wonen, is het gevoel dat je hebt bij de facilitator. Doe je eigen onderzoek hiernaar en ontdek zelf welke plek voor jou het beste aanvoelt. Dit is een heel erg belangrijk onderdeel van de reis. Gemiddeld variëren de kosten €125 tot €1000 euro per sessie, afhankelijk van de aanbieder, de soort ceremonie en de plek.

Is Ayahuasca verboden in Nederland?

Het plantmedicijn is wettelijk verboden in Nederland. Vanuit religieus oogpunt mochten twee Santo Daime kerken, jarenlang Ayahuasca schenken als onderdeel van geloof. Zij hadden wettelijke toestemming om de Ayahuasca in te voeren vanuit Brazilië. Deze invoer moest gerapporteerd worden de douane. In de kerk was men verplicht om een administratie bij te houden over de geschonken koppen. Dit proces bracht veel onduidelijkheid met zich mee en ook de kerken hebben fouten gemaakt in deze administratieve molen. Zo werden er koffers met ayahuasca ingevoerd, welke niet waren aangemeld. Anderzijds nam de Nederlandse douane koffers in beslag, welke volgens de regels ingevoerd werden. Intern was er onduidelijkheid over de exacte regelgeving, waardoor de koffers in beslag genomen werden of vernietigd. De koffers die in beslag werden genomen, werden dan in een magazijn geplaatst voor onderzoek. Ayahuasca wordt vaak in flessen gegoten. Doordat het een ‘levend’ goedje bevat ontstaat er gasvorming. De flessen die wekenlang opgeslagen waren voor onderzoek, spatten daardoor vanzelf uit elkaar.

Van gedoogd naar verboden
De ‘legale status’ van Santo Daime werd door veel aanbieders gebruikt als vrijbrief. Onder het mom van, ‘wij mogen dit doen, want wij zijn aangesloten bij de Santo Daime en doen dit uit religieus oogpunt’. Het was wachten totdat het een keer fout ging. Dat is gebeurd op XXX, waarna de overheid het overzicht kwijt was en  de wildgroei van aanbieders (en hun kwaliteit) niet kon overzien. In 2019 bepaalde het hoge gerechtshof, dat de invoer van ayahuasca verboden is. Dat gold dus voor de twee kerken, welke daarvoor een legale status hadden ingetrokken. De aanbieders die dit jarenlang schonken, waren altijd al strafbaar bezig en had rechtelijk gezien geen poot om op te staan. Toch wordt het nog steeds gedoogd, maar invallen en arrestaties zijn niet onbekend. Iedere keer als er iets misgaat, dan staan we met alle aanbieders op heel dun ijs.

Wat lijkt op Ayahuasca?

Er zijn verschillende plantmedicijnen, maar weinig is te vergelijken met ayahuasca, door de krachtige werking van dit medicijn. Wel is er een plantmedicijn dat ook wel gezien wordt als de light-versie van Ayahuasca, namelijk: Psilohuasca. Dit is een combinatie van magische paddestoelen, psilocybine en caapi. Psilohuasca helpt je ook om contact te maken met de diepere lagen in jezelf en naar de kern van jouw probleem te gaan. Bijvoorbeeld wanneer je last hebt van angsten, fysieke klachten, depressie, posttraumatische stressstoornis, verslaving of wanneer je op zoek bent naar antwoord op voor jou belangrijke levensvragen.

Hoe vaak mag je het nemen?

Het gebruik van Ayahuasca is niet geestelijk of lichamelijk verslavend. Er treedt geen lichamelijke tolerantie op. Je kunt wel verslaafd raken aan persoonlijke groei of het heling proces. Houd in de gaten dat wanneer je Ayahuasca drinkt, je dit met een zuivere intentie doet. Vaak worden deze middelen omarmd als blauwe pil, als oplossing van je problemen.

Wat zijn de risico’s van Ayahuasca?

Wanneer je ervoor kiest om je niet te houden aan de ‘richtlijnen’ voor het gebruik van Ayahuasca, zal dit een aantal risico’s met zich meebrengen. Ook is het erg risicovol om Ayahuasca te drinken in een niet-begeleide setting. Ga niet zelf experimenteren met dit medicijn, maar drink het altijd onder begeleiding van sjamanen. Dit zijn een aantal redenen om geen Ayahuasca te drinken:

 • Bij zwangerschap
 • Wanneer je antidepressiva gebruikt
 • Als je onlangs drugs hebt gebruikt
 • Als je last hebt van persoonlijkheidsstoornissen zoals borderline of schizofrenie

Kun je blijven hangen in Ayahuasca?

Het is erg onwaarschijnlijk dat je blijft hangen in je Ayahuasca-trip. Wat vooral erg belangrijk is, is om te luisteren naar de sjamanen en de ‘richtlijnen’ te volgen. Hieronder zie je een aantal factoren die de risico’s verkleinen:

 • Gebruik geen Ayahuasca wanneer je anti-depressiva slikt. Ayahuasca bevat namelijk MAO-remmers, die bedoeld zijn om het enzym in de maag uit te schakelen wat DMT normaalgesproken afbreekt. De combinatie met antidepressiva medicijnen is daarom erg gevaarlijk en kan een serotoninesyndroom veroorzaken.
 • Bovenstaande geldt ook voor harddrugs (MDMA, amfetamine, cocaïne, ketamine, opiaten zoals tramadol), bloeddrukverlagers en antihistamines (denk aan neusspray of hooikoortsmedicatie).
 • Let op met alle andere kruiden en (thyraminerijk) voedsel. Houd je echt aan het dieet, om Ayahuasca op een verantwoorde manier te gebruiken.

Kan Ayahuasca of psychedelica een psychose triggeren?

Ja, net zoals een scheiding, een joint, liefdesverdriet of een burn-out. Het is een externe prikkel voor het brein, waardoor dit kan leiden tot een psychose. Per persoon is dit verschillend, daarom wordt vaak geadviseerd om niet deel te nemen, wanneer er psychoses of schizofrenie in de familielijn zit. Ook als je hier in het verleden last van hebt gehad, is het belangrijk om mee te nemen in je overweging.

Wat zeg je tegen iemand die een Ayahuasca-ceremonie gaat doen?

Heb je iemand die dichtbij staat en een Ayahuasca-ceremonie gaat bijwonen? Dan is het vooral van belang dat je diegene steunt, op de manier die voor hem/haar belangrijk is. Vraag waar diegene behoefte aan heeft. Dat het goed voelt is het allerbelangrijkste.

Wat is de juiste voorbereiding op een Ayahuasca ceremonie?

Wanneer je de stap hebt genomen om deel te nemen aan een Ayahuasca-ceremonie is de voorbereiding een groot onderdeel van de reis. Je gaat contact maken met moeder Ayahuasca, wat je niet zomaar even tussendoor doet. Er zijn een aantal dingen die essentieel zijn om je voor te bereiden.

 • Mentale voorbereiding 
  Zorg ervoor dat je je in de dagen voor je ceremonie (neem een week) vooral omringd met positiviteit. Vermijd het nieuws, kijk geen televisie en breng de aandacht vooral naar jezelf. Mediteer iedere dag even om stil te staan bij de ceremonie en bij de intentie die je gaat zetten.
 • Fysieke voorbereiding
  Ga vooral veel de natuur in, wandel in het bos en houd je aan je Ayahuasca dieet. Alles wat je eet en drinkt en dus je lichaam in stopt, heeft effect op hoe je je voelt. Stop met koffie, alcohol en suikerhoudende dranken te nuttigen, en drink vooral veel water. Dit helpt om alle afvalstoffen uit je lichaam te vervoeren. Drugs en alchohol is gevaarlijk en verboden. Wat mag je niet eten? Probeer vooral zo licht mogelijk te eten en vermijd bewerkt eten, vlees, fast food, gefrituurd eten, zuivelproducten, gekruid voedsel, geraffineerde suikers en vanaf 48 uur voor de ceremonie ook alle voedingsmiddelen die MAOI-remmers bevatten. Naast het eten en drinken wordt ook erg aangeraden om geen seksueel contact te hebben voor de ceremonie.

Waarom mag je geen seks hebben voor een Ayahuasca-ceremonie en hoe lang niet?

Aangezien Ayahuasca een plantmedicijn is met een heel sterke energetische kracht, is het belangrijk om je levensenergie bij je te houden. Wanneer je seks hebt vermeng je je energie met iemand anders zijn of haar energie. Ik raad het aan om de focus volledig op jezelf te leggen en dus geen seksueel contact te hebben. Hoe lang je geen seksueel contact mag hebben is iets waar de meningen over verschillen. Mijn advies: neem een week om de focus op jezelf te hebben.

Is Ayahuasca voor iedereen?

Ayahuasca is een krachtig middel met een intense werking en is niet voor iedereen het juiste medicijn. Het medicijn herinnert ons aan wie we zijn. En dat is alles wat nodig is om de problemen in onszelf en de wereld op te lossen. Is het medicijn het antwoord voor iedereen? Nee, dat denk ik niet. Zij die de roeping voelen, weten dat. Gelukkig zijn er tal van andere manieren, tradities en methoden om naar binnen te keren en jezelf aan te kijken, alle antwoorden liggen daar. Ik vertrouw erop dat je zelf een manier vindt die bij je past. Iets wat je helpt om jouw eigen waarheid te vinden, dat heling brengt waar dat nodig is en je herinnert aan wie je bent.

Kan je een bad trip krijgen met Ayahuasca?

Dat ligt aan de definitie van een ‘bad trip’. Mensen die de psychedelische ervaring doormaken met paniek, angst en een gevoel hebben ‘eruit’ te willen komen. Komen vanzelfsprekend in een langdurig en onaangenaam proces, wat beschreven kan worden als een ‘bad trip’. Psychedelica werken lang en de effecten zijn niet zomaar te stoppen. Wat voor de één een ‘bad trip’ is, is voor de ander een diepgaande confrontatie met zichzelf met diepe lessen. Het is belangrijk dat je jezelf goed voorbereid op jouw ceremonie, wil je daar meer over weten? Schaf dan de Plant Medicine Crash Course aan, de blauwdruk naar jouw eerste ceremonie.

Hoe lang duurt een bad trip?

Wanneer je tijdens de Ayahuasca-ceremonie een bad trip ervaart, is het vooral belangrijk om hulp te vragen aan de sjamaan of begeleider. en jezelf op je gemak te stellen. Focus op je adem, probeer je over te geven aan het medicijn en onthoud ook dat het allemaal weer voorbij gaat.

Wat te doen na Ayahuasca?

Na een Ayahuasca-ceremonie is het natraject net zo belangrijk als de voorbereiding. Er is veel losgemaakt en je hebt waarschijnlijk heel veel gevoeld, gezien, ervaren en losgelaten. Zorg ervoor dat je jouw Ayahuasca-dieet rustig afbouwt, de dagen na de ceremonie dus nog licht blijft eten en verdovende middelen en suikerhoudende dranken vermijd. Ook wordt het aangeraden om prikkels te vermijden en rustig weer in het nu te komen. Ga vooral ‘aardse’ dingen doen zoals de natuur in, veel wandelen, schrijven en verwerken. Iedereen verwerkt een Ayahuasca-ceremonie op zijn of haar eigen manier. Wanneer je weer hier bent en het tijd is, kun je jouw inzichten gaan integreren in je leven. Houd er rekening mee dat de dagen na je ceremonie heel heftig kunnen zijn en er nog van alles los kan komen. Schrik niet als je ineens in huilen uitbarst of je even niet goed voelt, je hebt hard gewerkt en dit zal nog flink kunnen door sudderen in je lichaam. Hoe je je voelt na Ayahuasca is dus echt per persoon verschillend.

Hoe voel je je na een ceremonie?

Dit verschilt enorm per persoon. De een gaat direct flierefluitend door het leven, de ander moet enorm bijkomen en heeft veel tijd nodig om weer te landen. Blijf dus bij jezelf inchecken hoe het met je gaat en luister naar waar je behoefte aan hebt. Toen ik na zes weken uit de jungle terugkwam in het hectische westerse Nederland, werd ik overdonderd door alle prikkels. De Amsterdamse binnenstad kon niet ik meer verdragen. De jungle had niet alleen mijn geest maar ook mijn zintuigen gereset. Waardoor ik als een pasgeboren baby de drukte waarnam. De vele mensen, de stress, het verkeer, het voortdurende lawaai en de luchtvervuiling vormden de spreekwoordelijke jaguars en slangen van de betonnen jungle. In de stad wonen voelde ongezond. Ik verlangde terug naar de natuur, naar de stilte. Maar misschien geldt dit wel helemaal niet voor jou, het verschilt per persoon.

Waar kun je een Ayahuasca-ceremonie in Nederland doen?

Er zijn veel aanbieders en er is veel troep. Ik zeg dat vanuit mijn eigen visie en ervaringen. Het verschil tussen plantmedicijn enthousiastelingen en professionals is erg groot. Veel deelnemers onderschatten het medicijn en het belang van goede facilitators. De facilitator moet ervaren zijn, weten wat hij doet, opgeleid zijn en jou goed kunnen begeleiden. Het volgende schrijf ik vanuit mijn eigen gekleurde bril, niet vanuit iedereen gewaardeerd, maar ik hoop dat je er over na wilt denken. Veel facilitators willen graag sjamaan spelen en zoeken bevestiging van dat geloof, zodra er iemand bij hun op een matrasje ligt en daar met een veer overheen kunnen wapperen. Lang niet iedereen is daar geschikt voor. In het landschap van spiritualiteit gooien we graag met termen als liefde en licht, alles is een en je moet niet oordelen. Voor deze gelegenheid doe ik dat wel, omdat de reputatie van het medicijn (cultureel en politiek gezien) op het spel staat, samen met de levens van de deelnemers en facilitators. Het meerendeel van de aanbieders schenkt ayahuasca, zet een mooie playlist op en ondersteund de deelnemers in zo’n sessie. Er zijn mensen die daar met helende ervaringen uitlopen, maar er zijn ook mensen die verwarder de deur uitlopen. Niet iedereen is een sjamaan of heeft de juiste kennis als begeleider. Er is veel verschil in het aanbod in Nederland. Om zelf een gedegen keuze te maken, welk medicijn geschikt is voor jouw vraagstuk, wat voor soort ceremonie en bij wie je dit wilt doen. Heb ik deze ‘Plant Medicine Crash Course’ gemaakt.

Zijn er ook alternatieven voor Ayahuasca ceremonies?


Jazeker, niet iedereen is op zoek naar psychedelische ervaringen. het blijft mij altijd fascineren dat de inheemsen al duizenden jaren zijn aangewezen op enkel dat wat de jungle of hun omgeving biedt. Westerse ziektes zoals depressies, migraine en burn-outs kennen zij niet. Als tegenantwoord op het niet mogen organiseren van ayahuasca ceremonies, ging ik op zoek naar een alternatief. Ik wil mensen een alternatief bieden, om zonder plant medicijnen tot antwoorden te komen. Dat doe ik in mijn Rite of Passage-retreat. In drie transformatie dagen leer je het volgende.

 • Ontlaad je lichaam van stress met Bio-Energetische oefeningen.
 • Dieper in contact komen met je intuïtie, waardoor je betere beslissingen kan maken.
 • Krijg inzicht in de angsten die je tegenhouden.
 • Inzicht in je belemmerende geloofsovertuigingen en de transformatie daarvan
 • Tot welke Tribe behoor je?
 • Wie van mijn omgeving draagt bij aan mijn leven en wie is toxisch?
 • Helderheid over jouw toekomst.
 • Achterlaten van oud zeer, moeilijke momenten en oude stukken.
 • Trauma verwerking op een dieper niveau.
 • Meer balans tussen GEVEN en NEMEN?
 • Meer zelfvertrouwen over jezelf en waar je heen wilt.
 • Stap voor stap ontvang je een heldere visie over jouw toekomst.
 • Een diepere kijk op het vinden van je passie en missie.

Het retreat scoort gemiddeld een 9,2. Lees hier meer informatie.

Welke boeken kan ik lezen over Ayahuasca?

In mijn boek Op zoek naar antwoorden neem ik je mee naar de jungle, waar ik veertig dagen lang in een heilige ruimte verbleef om mijn eigen demonen onder ogen te komen. Daar kreeg ik de opdracht om mijn lessen en inzichten te delen met de wereld. Het resultaat daarvan lees je in Op zoek naar antwoorden. Je leest hoe ik ten prooi viel aan de gevaren van onze ‘moderne’ jungle: de niet te winnen strijd van jezelf vergelijken met anderen, succes najagen, de hebzucht naar geld en het contact verliezen met jezelf. Lees hier meer over mijn boek.

Kan ik Ayahuasca met andere plantmedicijnen combineren?

Alles kan, maar niet alles is verstandig. Ayahuasca en rapé kunnen prima samen gebruikt worden. Deze komen immers uit dezelfde bron. Wat ik nu in Nederland en daarbuiten aanschouw, is dat er de trend ontstaat om allerlei zaken door elkaar te gebruiken. Organisatoren hebben daar prachtig (zelfbedachte) ideeën en concepten over. Ikzelf bekijk dit vanuit een puristische perspectief. De aarde heeft op basis van onze continenten en klimaten bepaalde medicijnen gecreëerd. Van nature is het niet de bedoeling geweest dat deze samen gecombineerd worden. Je leefde vroeger in een gebied waar je bekend was met de planten en kruiden. In Colombia groeien cocabladeren, Peru staat bekend om haar Ayahuasca, Mexico om haar Peyote, Europa om haar paddenstoelen en Afrika om haar Iboga. Ofwel, de natuur bepaalde grotendeels wat er toch je beschikking was, om daar een relatie mee te ontwikkelen en te verdiepen. Ook heeft iedere traditie haar eigen manieren van werken met bijvoorbeeld tabak. In Noord-Amerika rookte men tabak, in Colombia snuift men tabak geweekt in water, Brazilië staat bekend om haar rapé en Peru om haar Mapacho sigaretten. Dit is de essentie van sjamanisme, waar men leert werken met de planten en kruiden op hun eigen manier. Dat vraag om jarenlange verdieping, niet enkel een vluchtige kennismaking.

Ook in Nederland worden plant medicijnen gemengd tijdens ceremonies. Vaak omdat het aanwezig is en men denkt dat het geen kwaad kan. Soms is dat zo, soms ook niet. Nu zie ik weekenden ontstaan waar men opent met Bufo Alvarius (5-MeO-DMT), in de avond Ayahuasca drinkt, gevolgd door rapé, om de volgende dag nog wat cactus te eten en af te ronden met Kambo. Lekker effectief, lekker Hollands. Alles in één.

Ikzelf ben van mening dat dit soort combinaties voor veel mensen veel te heftig kunnen zijn. Het onzichtbare energiesysteem krijgt een ‘opdonder/reset/schok’ door al deze medicijnen. Mensen die zichzelf mentaal niet helder hebben of emotioneel in de war zijn, kunnen hier simpelweg nog verwarder door raken. Dat laatste is dan ook een zorgwekkend fenomeen in deze scène. Onwetende deelnemers stappen een 'voorzichtig samengesteld' programma in, terwijl ze geen idee hebben wat het nou eigenlijk inhoud. ‘Plant x is goed om je hart te openen en plant x helpt je bij manifesteren.’ Dit zijn de beloftes waarmee de ceremonies volstromen. In mijn ogen vraagt het gebruik van plant medicijnen de minimale hoeveelheid en integer gebruik. Een connectie met een medicijn opbouwen kan jaren duren.

Rapé

Ben je benieuwd naar de werking van het plantmedicijn rapé? Wees dan van harte welkom op mijn Sacred Healing Ceremonies. Geheel volgens traditionele wijze van de Huni Kuin. Ik werk met mijn eigen medicijn, gemaakt in de jungle met de beste sjamanen. Ook ben in officieel ingewijd in de stam en heb ik toestemming om met het medicijn te werken. Tijdens de ceremonies wordt er enkel gewerkt met traditionele chants.

[Disclaimer: Met de filosofie 'In de jungle doen ze het ook, dus hier kan het dan ook', ben ik altijd wel voorzichtig mee. Wij leven niet de jungle, hebben een totaal ander leven en het is heel lastig om te begrijpen wat men daar doet en waarom. Gebruik je gezonde verstand.]


Reacties